Fakultet filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu prvi fakultet u cijelosti obnovljen od potresa

Naslovnica > Novosti i obavijesti > Fakultet filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu prvi fakultet u cijelosti obnovljen od potresa

U utorak je na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu održana svečana konferencija za medije povodom završetka cjelovite obnove zgrade fakulteta i knjižnice Juraj Habdelić.

Fakultet filozofije i religijskih znanosti prva je visokoobrazovna institucija na zagrebačkom području u cijelosti obnovljena od potresa sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije. Obnova je bila vrijedna 6,2 milijuna kuna, odnosno 824 tisuće eura.

Svečanoj konferenciji za medije nazočili su ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Hrvoje Meštrić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, potpredsjednik Odbora za obnovu katedrale Zagrebačke nadbiskupije msgr. Zlatko Koren, dekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti, Ivan Šestak te konzultant Fakulteta za projekt obnove gospodin Mladen Omerznel.

Dekan Šestak: Solidarnost stvara čuda

Dekan Šestak u svom je uvodnom obraćanju zahvalio svima koji su omogućili da se projekt izvede u roku te je naglasio važnost solidarnosti koja se tijekom obnove pokazala na razini Hrvatske i EU.

„Taj je potres oslobodio more solidarnosti koja, kao što vidimo, stvara prava čuda. Solidarnost je bila odlučujuća u provedbi sanacije štete od potresa i na ovim našim zgradama, a uvjereni smo da će ona plodove ostaviti u obnovi još mnogih zgrada u Zagrebu i njegovoj okolici“, kazao je dekan Ivan Šestak te istaknuo da su u duhu te iste solidarnosti obrazovne institucije nakon potresa pomagale jedna drugoj pa je tako i Fakultet filozofije i religijskih znanosti dao svoje prostorije na korištenje Medicinskom i Prirodoslovno-matematičkom fakultetu koji su još uvijek u procesu obnove.

Ministar Fuchs: Prvi fakultet koji je završio proces obnove

„Čestitam svima što su posao obavili kako je bilo planirano i u roku, ne samo djelatnicima fakulteta nego i izvođačima i nadzoru te svim koji su bili angažirani oko toga. Ovo je prvi fakultet koji je završio proces obnove vrijedne oko 800 tisuća eura, od čega je 700 tisuća odobreno, a ostalih stotinjak tisuća su u procesu odobravanja. Čestitke i želim puno uspjeha fakultetu u budućnosti“, kazao je ministar obrazovanja, Radovan Fuchs.

Rektor Lakušić: U procesu obnove još 22 fakulteta

„Kad se dogodio potres, bio sam dekan Građevinskog fakulteta i primio poziv od prijašnjeg dekana Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Ivana Kopreka. Naši djelatnici su učinili prve korake i prvi elaborat vezan uz postojeće stanje i daljnje smjernice“, kazao je rektor Zagrebačkog sveučilišta, Stjepan Lakušić te pohvalio Ministarstvo obrazovanja za dobro pripremljen javni poziv te model cjelovite obnove.

„Ovo je prilika da se zgrada dovede u poziciju ugodnog i sigurnog korištenja. Snaga sveučilišne zajednice je u tome da zajednički djeluje i daje doprinos“, kazao je rektor te podsjetio da su u procesu obnove još 22 fakulteta – njih desetak u opsežnim radovima cjelovite obnove, a ostali u fazi odabira izvođača ili izrade dokumentacije. Naglasio je kako je proces obnove, pokrenut za zagrebačkom i petrinjskom području, početak zamaha obnove zgrada iz javnog sektora koji bi bilo dobro, u suradnji s Ministarstvom graditeljstva, proširiti na područje cijele Hrvatske i učiniti ih sigurnima u budućem razdoblju.


Ostale novosti i obavijesti