info@ffrz.unizg.hr +385 1 2094 440

Zbornik u povodu 75. obljetnice života p. Nikole Stankovića, SJ „Tragovi Prvog uzroka“

Naslovnica > Novosti i obavijesti > Zbornik u povodu 75. obljetnice života p. Nikole Stankovića, SJ „Tragovi Prvog uzroka“

U izdanju Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove u Zagrebu iz tiska je početkom mjeseca listopada izašao Zbornik u povodu 75. obljetnice života prof. dr. sc. Nikole Stankovića, SJ „Tragovi Prvog uzroka“. Urednica Zbornika je doc. dr. sc. Marina Novina, profesorica pri Katedri filozofije na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Zbornik sadrži 13 članaka koji tematiziraju neke od aspekata života, djelovanja ili promišljanja o temama kojima se bavio i o kojima je predavao prof. dr. sc. Stanković (Život i djelo hrvatskog filozofa i teologa Nikole Stankovića, SJ; Filozofski govor o Bogu u radovima profesora Nikole Stankovića; Tragovi i putovi do Prvog Uzroka; Praiskon – Počelo bez počela / Arche a-arche; Interiornost i transcendencija – put susreta s Bogom; Sklad mislivog – koloriranje Anselmova argumenta u Raspravi o prvom principu; Čovjek po mjeri bitka; Savjest – „organ“ čovjekova dostojanstva; U naravi je dobra da se razdaje; Uzroci zla; Promišljanje o kršćanskom umiranju prema Karlu Rahneru; O problematici odnosa vjere i razuma; Preklapanja filozofije, teologije znanosti i vjere). Autorstvo članaka potpisuju osobe koje su bile studenti prof. dr. sc. Nikole, a sada su znanstveno-nastavno osoblje raznih Sveučilišta ili osobe koje s njim povezuje znanstvena suradnja i prijateljstvo (Marina Novina, Anto Pavlović, Anto Gavrić, Hrvoje Relja, Anto Mišić, Barbara Ćuk, Ivan Šestak, Ivan Koprek, Ivan i Zdravka Leutar, Aleksandra Golubović, Ivan Antunović, Pavle Mijović i Stipe Kutleša). Predstavljanje Zbornika upriličeno je u ponedjeljak, 4. listopada 2021. godine u dvorani Antuna Bauera na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Svečanost je započela pozdravnim govorom prof. dr. sc. Ivana Kopreka, SJ, dekana Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Dekan Koprek je s nazočnima podijelio promišljanja o ljudskom običaju čestitanja. Čestitke se obično upućuju za kakav uspjeh, napredovanje, ali i za rođendane. Čestitajući prof. dr. sc. Nikoli 75. rođendan i sva brojna dosadašnja životna postignuća, prof. dr. sc. Koprek je zaželio da mu Zbornik bude mio dar u tom povodu, a urednici doc. dr. sc. Marini je zahvalio za nemali uložen trud oko uređenja Zbornika.

Nakon dekanove čestitke, slijedila je čestitka doc. dr. sc. Dalibora Renića, provincijala Družbe Isusove koji je stavio osobit naglasak na kvantitet objavljenih publikacija i ostalih znanstvenih i pastoralnih aktivnosti koje je prof. dr. sc. Nikola ostvario tijekom nekoliko desetljeća svećeničkog / redovničkog i profesorskog rada.

Skupu se obratio i prof. dr. sc. Vladimir Lončarević, književni povjesničar i teoretičar. U svom se govoru, prof. dr. sc. Vladimir osvrnuo na svoje dugogodišnje poznanstvo s prof. dr. sc. Nikolom, koje traje još od studentskih dana, kad je bio član zajednice mladih „Jordan“ čiji je duhovni pratitelj bio p. Nikola.

Pri samom kraju programa, riječ je dobila urednica Zbornika, doc. dr. sc. Marina Novina. U prigodnom obraćanju skupu urednica Marina pojasnila je strukturu Zbornika te viziju koja ju je vodila tijekom postupka uređivanja Zbornika. Spiritus movens cijelog projekta bila je želja zahvaliti prof. dr. sc. Nikoli na svemu čime je dao velik doprinos u izvođenju studijskih programa na isusovačkim učilištima u Republici Hrvatskoj i na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kojima je prof. dr. sc. Nikola studente poučavao u umijeću traganja za Istinom.

Program promocije Zbornika, zaključio je prof. dr. sc. Nikola izrazima zahvalnosti upućenima svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji Zbornika.

Nakon predstavljanja Zbornika, prof. dr. sc. Nikola predvodio je euharistijsko slavlje u kojem su profesori i studenti Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove u Zagrebu zazvali pomoć Duha Svetoga na početku nove akademske godine.

GALERIJA FOTOGRAFIJA


 

Ostale novosti i obavijesti