Predstavljen drugi svezak niza „Tko su te filozofkinje?“

Naslovnica > Novosti i obavijesti > Predstavljen drugi svezak niza „Tko su te filozofkinje?“

Na zagrebačkom Gornjem gradu u prostoru Kavane Lav, 26. lipnja 2024. održano je predstavljanje drugoga sveska niza „Tko su te filozofkinje?“, urednice Barbare Ćuk, izvanredne profesorice na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Knjiga zanimljiva naslova posvećena je ženama u filozofiji o kojima se u Hrvatskoj još uvijek premalo piše i zna i ujedno je ona bila povod za razgovor o tome zašto su teme o ženama važne za filozofiju i književnost. Uz urednicu na predstavljaju su sudjelovale redovita profesorica Dubravka Zima s Fakulteta hrvatskih studija, doktorica znanosti i pjesnikinja Marina Katinić Pleić te Ana Škiljić iz Komunikacijskog laboratorija.

Knjiga „Tko su te filozofkinje?“ proizišla je iz želje da se odgovori na pitanja koliko u prošlosti ima žena koje su se bavile filozofijom, tko su one, koja su to pitanja koja su ih zaokupljala i što su o njima mislile. Kao i u prvom svesku, o filozofkinjama čiji su opusi predstavljeni, u Hrvatskoj nedostaje radova te ih je urednica ovom knjigom željela učiniti vidljivijima. Svoje istraživanje povijesti filozofkinja usporedila je s putovanjem kroz mnoštvo vrijednih, inspirativnih, ponekad i neobičnih tekstova. To istraživanje nije motivirala samo znatiželja i potraga za istinom, već i potreba da razumiju te nadarene, oštroumne i kreativne žene i njihove težnje za znanjem, napredovanjem i usavršavanjem. 

Sudionice ovoga dinamičnoga i zanimljivoga razgovora podijelile su svoja razmišljanja s nazočnima o tome jesu li teme o ženama u književnosti i filozofiji važne i zašto se njima treba baviti. Njihova iskustva u radu na istraživanju ženskih opusa i specifičnostima tih istraživanja omogućila su im da publici odgovore i na pitanja o tome jesu li žene u prošlosti smatrale da je važno pisati o ženama i o čemu su pisale kada su pisale o ženama, kako su razmišljale o svojemu radu, procesima istraživanja, pisanja i odlikama dobrog autora te o tome kako živjeti dobar život. 

Žene kojima su posvećena pojedina poglavlja iz kojih čitatelj može saznati kako su živjele, koja su djela napisale, od koga su učile, s kim su surađivale, a s kime se sporile, na koji su način  promatrale svijet i tumačile svoja iskustva su: Hipatija iz Aleksandrije, Makrina Mlađa, Hildegarda iz Bingena, Oliva Sabuco de Nantes Barrera, Edith Stein, Gertrude Elisabeth Margaret Anscombe, Alice von Hildebrandt i Linda Zagzebski. Autori priloga koji su sudjelovali u pripremi knjige su stručnjaci koji dolaze iz više znanstvenih i obrazovnih institucija u Hrvatskoj i inozemstvu.

Riječ je o drugom svesku u kojem urednica i autori tekstova na 343 stranice čitateljima zainteresiranim za filozofiju i žensku misao predstavljaju zaboravljena i manje poznata lica i ideje pokazujući da način na koji su se žene bavile filozofijom ima objektivnu vrijednost za kulturu i društvo. Knjigu je izdao Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te se nalazi u slobodnoj prodaji po cijeni od 25 eura.

Ostale novosti i obavijesti