Održan prvi studentski simpozij Udruge Disputatio

Naslovnica > Novosti i obavijesti > Održan prvi studentski simpozij Udruge Disputatio

👉 Dana 27. travnja 2023. godine uspješno je održan prvi studentski simpozij Udruge Disputatio “Umijeće suđenja: Uloga kritičkog razmišljanja u izazovima današnjice”. Na simpoziju je sudjelovalo 14 izlagača podijeljenih u 4 sekcije, a neke od tema bile su: “Kritičko mišljenje u kontekstu postmodernističkog poimanja istine”, “Utjecaj jezika na kritičko mišljenje”, “Istina i umjetnost”, “Pogreške u rasuđivanju i utjecaj psihološkog ustrojstva”, “Imamo li vremena za kritičko mišljenje? René Descartes i Rasprava o metodi” i ostale.

🤝 Cilj simpozija bio je ukazati na važnost razvijanja kritičkog aparata u današnjem svijetu u kojemu smo bombardirani medijima i mnoštvom informacija, a uz sve to osjećamo i revoluciju umjetne inteligencije koja je svakom minutom sve bliža za korištenje svakome od nas. 

Važno je napomenuti da su ideje same po sebi beskorisne ako se ne primijene u praksi. Živimo u vremenu velikih promjena i neizvjesnosti, a sposobnost da propitujemo informacije i preispitujemo svoje stavove postaje sve važnija. Ovaj simpozij pružio nam je priliku da se upoznamo s različitim perspektivama i idejama o ulozi kritičkog razmišljanja u našim životima.

👉 Simpozij je otvorila predsjednica udruge i glavna organizatorica Sabina Krasnodenski. “Svatko od nas ima nešto vrijedno za reći i doprinijeti. Ne dopustimo da nas strah od kritike ili neuspjeha zaustavi u našem nastojanju da postanemo bolji kritičari i osobe. Neka nam ovaj simpozij bude inspiracija da nastavimo razvijati svoje sposobnosti kritičkog mišljenja, kako bismo postali bolji akademici, profesionalci i građani. Uspjeh nije konačna stanica, već putovanje koje traje cijeli život. Budimo otvoreni, učimo i rastimo zajedno, danas i u budućnosti”. 

Uslijedio je prigodni govor dekana Fakulteta filozofije i religijskih znanosti, prof. Ivana Šestaka, u kojemu je još jednom kao i uvijek pokazao podršku studentskim projektima i dao poticaj studentima za daljnji napredak.

👏 Nakon otvorenja simpozija, slijedilo je predstavljanje zbirke pjesama Zov Pavla Vuk-Pavlovića te čitanje odabranih pjesama, u kojemu su sudjelovale Tilija Simon, Sara Sabo i Sabina Krasnodenski.

🤝 Simpozij se nastavio u četiri sekcije, prezentacijama naših divnih izlagača koji su neizmjerno obogatili ovaj simpozij te još jednom ukazali na široku paletu tema u kojima je važno ukazati na razvoj kritičkoga mišljenja.

👏 A što nam znače sva znanja svijeta kada ih nemamo sa kime podijeliti? Zato zahvaljujemo svim kolegama sa srodnih fakulteta te iz srodnih studentskih udruga što su još jednom pokazali što znači zajedništvo. Osim izlagača s našega Fakulteta, imali smo čast biti domaćini i kolegama s FFZG-a, KBF-a, FF-a Sveučilišta u Banja Luci te Fakulteta umjetnosti i humanističkih znanosti Western Sveučilišta u Kanadi.

Iznimno smo sretni što smo ostvarili nova poznanstva i prijateljstva. Hvala svima koji su nas došli poslušati i podržati, poput kolega iz USF Scopusa koji su uvijek uz nas.

🤝 Na kraju želimo zahvaliti Upravi i profesorima Fakulteta filozofije i religijskih znanosti na neizmjernoj podršci te na poticajima na studentski rad i napredak.

Zahvaljujemo i na financiranju našega simpozija, čime je još jednom vidljivo koliko je glas studenata bitan na našemu Fakultetu. Hvala Vam što ste uvijek ovdje za svoje studente.

🤝 Također zahvaljujemo cijelom timu studenata koji je omogućio da se ovaj simpozij ostvari. Možda se nekome čini kao malena stvar, ali za nas je ovaj simpozij bio veliki korak naprijed za nas i za našu studentsku udrugu. 

👀 Detaljnije o tome kako nam je bilo možete vidjeti i na našim društvenim mrežama:

Instagram: https://instagram.com/udruga.disputatio

Facebook: https://www.facebook.com/udruga.disputatio

Vidimo se ponovno na idućem događanju! 

Vaša Udruga Disputatio


Ostale novosti i obavijesti